Bufet weselny to najczęściej stół z wędlinami lub nieco rzadziej, ale też już dość mocno wpisany w świadomość weselników, ze słodkościami typu babeczki, ciastka i inne łakocie. Zupełnie nowym pomysłem, który zaskoczy Waszych gości może być bufet w wersji fit, czyli zdrowie przekąski nie tylko dla tych, którzy liczą kalorie. To nowy kierunek, ale jest szansa, że dotrzyma kroku swoim prekursorom. Aby przy takim stole zatrzymało się jak najwięcej gości nie można poprzestać na najprostszych rozwiązaniach, chociaż i tych nie może zabraknąć.
Zdrowy bufet to przede wszystkim owoce i warzywa. Nie brakuje ich na weselnych stołach, ale tu mają być w wersji jak najmniej przetworzonej, świeże i kolorowe. Pokrojone w większe słupki marchewki, ogórki czy papryka, wstawione do ozdobnych szklanek będą świetną dekoracją, a z dodatkiem dipu stanowią świetną przekąskę. Owocową ucztą dla oczu i podniebienia niech będą kolorowe szaszłyki albo koreczki z truskawek, borówek, malin, ananasa i innych soczystych przysmaków.
Owoce można wykorzystać także do wypełnienia pucharków z jogurtem lub musem, a warzywa w postaci kolorowej witaminowej sałatki postawić w małych ozdobnych salaterkach. Taka forma podania na pewno znajdzie zwolenników zarówno wśród dorosłych jak i dzieci.
Rząd szklanek z koktajlem truskawkowym, drugi z kiwi, trzeci z bananowym, aby było jeszcze bardziej kolorowo. Można także zadbać o zapas świeżo wyciskanych soków, albo przynajmniej takich, których zawartość stanowią wyłącznie owoce.
Ryba bywa w menu weselnym, ale do zdrowego bufetu bardzo dobrze pasuje sushi. Przy swoich wielu wartościach odżywczych i atrakcyjnym wyglądzie stanowi lekką alternatywę dla wielu innych przekąsek. Ma swoich zwolenników, więc na pewno i na Waszym weselu będą chętni na skosztowanie tego japońskiego specjału.
Dekoracje stołu również mają być owocowo-warzywne. Najlepiej proste i zachwycające, tak jak przekąski w tym zdrowym smacznym bufecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz